Mistä Knokkon tulee?

Knokkonin tarina

Eräänä heinäkuun päivänä vuonna  2017 ja luin eräästä keskusteluketjusta kommentin nokkosesta langan lähteenä. Nykyään Knokkon on ekologisten nokkos- ja hamppukankaiden ja niistä valmistettujen tuotteiden verkkokauppa kuluttajille ja yrityksille. Nokkoset ovat saaneet tuosta heinäkuisesta kommentista lähtien kasvaa pihalla, niiden lehtiä on hyödynnetty ruoanlaitossa ja juomissa ja korsista kokeiltu käsin tehdä kuitua. Myös nokkosen historia ja rakenne on tullut varsin tutuksi.

Nokkonen on ikivanha kuitukasvi, jonka silkkimäisen hienot kuidut kelpasivat kuninkaallisille vaatteiksi ja lakanoiksi. Karkeammat, helpommin aikaansaadut kuidut sopivat mainiosti säkkeihin ja kalastusverkkoihin. Ne saatettiin purkaa ja tehdä uudelleen toiseksi tuotteeksi, eli kuitu oli todella arvossa pidetty.

Nokkosella, tieteelliseltä nimeltä Urtica dioica, on joitakin sukulaiskasveja, joita muutamia kutsutaan yleisesti nimellä nokkonen. Knokkon käyttää tuotteissaan ainoastaan Euroopassa kasvavaa isonokkosta, joka on Euroopan yleisin nokkoslaji ja jonka kuitupitoisuus ja ominaisuudet ovat erinomaisia.

Nokkoskangas
Haalari on tehty nokkoskankaasta.

Nokkosella on historiassa ollut monia nimiä eri murteissa. Puhuttiin esimerkiksi vihulaisista ja nokilaisesta. Näistä lempinimistä ja murresanoista muotoiltiin Knokkon. Sana nokkonen tulee sanasta nokata, sillä nokkosen katsottiin nokkaisevan liian lähelle tullutta ihoa. Knokkon tulee sanasta nokata, englannin sanasta knock, koputtaa. Ranne tekee koputtaessa samaan liikkeen kuin nokkonen tuikatessaan ihoa.

 

Ennen Knokkonia piti tehdä todella paljon selvitystyötä. Tutkimusmatka nokkosen maailmaan vei Nivalaan, jossa oli tehty laaja tutkimus nokkosen mahdollisuuksista tekstiilikuituna. Sain hankittua tutkimustuloksia omakseni ja materiaalin mukana sain näytteitä käsitellystä nokkoskuidusta. Näytteisiin tutustuessani heräsi ajatus tämän kaiken tekemisestä uudelleen.

 

Keinokuitutekstiileistä irtoaa mikromuovia ympäristöön ja juomavesivarantoja runsaasti kuluttavalle puuvillalle etsitään korvaavia materiaaleja ja nokkosta kasvaa joka puolella. Nokkosen ekologinen viljely on todistetusti mahdollista ja sen kuitu on silkkimäisen hieno, kestävä ja sen hengittävyys on paras kaikista luonnonkuiduista. Nokkosen kuuluu päästä tekstiilituotteisiin ja lähelle ihoa.

 

Asiaan perehtyminen jatkui ja tie vei lopulta saksalaiseen yritykseen tutustumaan nokkosen ja kuituhampun laaja-alaisen viljelyyn. Nokkonen ja hamppu kasvavat hyvin vähällä vedellä, ilman kasvinsuojeluaineita ja torjunta-aineita. Kävin myös tehdasvierailulla katsomassa, miten kuitujen irrotus tapahtuu. Saksalainen yritys on onnistunut kehittämään uuden mekaanisen menetelmän, jolla korsista saadaan hienot, silkkimäiset ydinkudut irrotettua ilman vettä ja kemikaaleja. Tutustuin myös nokkosesta, hampusta ja turkkilaisesta luomupuuvillasta kehrättyihin, erittäin ohuisiin lankoihin ja niistä valmistettuihin todella korkeatasoisiin testikappaleisiin erilaisia tekstiilituotteita.

 

Knokkon käyttää tuotteissaan saksalaista nokkosta ja kuituhamppua, sekä turkkilaista puuvillaa. Kuljetusmatkat pystytään pitämään lyhyinä hankkimalla materiaalit niin läheltä, kun mahdollista. Materiaalia tuodaan isoja määriä kerrallaan ja tuotanto on ekologista ja vastuullista. Kaikessa toiminnassa etsitään ympäristöä vähiten rasittava vaihtoehto. Kankaat valmistetaan  Suomessa. Valikoidut valmistuotteet valmistetaan Suomessa.

Terveisin,

Sanna
Knokkon Textiles Company

Kirjautunut käyttäjä

Kirjaudu omalle tilillesi käyttäjätunnuksella tai sähköpostiosoitteella.

Lue lisätietoja tietosuojakäytännöstä.

Uusi käyttäjä