Referenssi:
https://www.vihdinuutiset.fi/artikkeli/852767-mita-ihmetta-nokkosia-vuoteessa-sanna-kuoppamaki-luomansuun-vihtilainen-yritys

Sanna Kuoppamäki-Luomansuun vihtiläinen yritys tekee nokkosesta lankaa

Eräänä kesäisenä lauantaina Lohjalla asuvan Sanna Kuoppamäki-Luomansuun ruukussa kasvatettu basilika oli vaarassa nuukahtaa.

Niinpä hän alkoi lueskella netin yrttiaiheisista keskusteluista vinkkejä elvyttää mausteyrttinsä. Silloin hän törmäsi ensimmäistä kertaa ajatukseen, että nokkosesta voisi tehdä lankaa.

– Se ajatus ei jättänyt minua rauhaan, joten aloin etsiä lisää tietoa aiheesta, kertoo rahoitusalalta yrittäjäksi hypännyt Kuoppamäki-Luomansuu.

Nyt yrittäjä on hyvin innostuneissa tunnelmissa. Hän kertoo olevansa luomassa Vihtiin perustamansa yrityksen Knokkon Textiles Company Oy:n kanssa tekstiiliteollisuudelle uudenlaista vaihtoehtoa, jossa toiminnan ytimessä ovat kestävä kehitys ja vastuullisuus.

– Innovatiivisen tuotekehityksen sekä Business Finlandin, YritysVihti ry:n ja Vihdin kunnan yhteistyön tuloksena Knokkon Textiles Company on luonut kangasmateriaaleja, joissa nokkosen ja hampun kuidut yhdistyvät luonnonvaroja säästäen.

– Nokkonen on aivan huikea vaihtoehto, Kuoppamäki-Luomansuu huikkaa ääni intoa täynnä.

Hän toteaa vaateteollisuuden päästöjen ja luonnonvaroja kuluttavien toimenpiteiden olevan laajasti tiedossa.

– Tekstiiliteollisuus ja muoti ovat murroksessa. Minun visiossani nämä haasteet voitetaan uusien ekologisten vaihtoehtojen myötä, jotka pala palalta muuttavat käsityksiämme pikamuodin haitallisista vaikutuksista.

– Valmistusprosessimme keskiössä on hiilijalanjäljen minimoiminen, yrittäjä vakuuttaa.

Raaka-aineet, nokkonen ja hamppu, viljellään Saksassa.

 

– Löysin saksalaisen yrittäjän, joka on kehittänyt laitteiston, jolla nokkosesta saa erotettua kuidut ilman liotusprosessia.

 

– Viljelyssä ei tarvita keinokastelua, torjunta-aineita tai lannoitteita. Kasvien kuidutusprosessi on täysin mekaaninen, eikä kuitujen irrotuksessa kuluteta lainkaan vesivaroja.

Sanna Kuoppamäki-Luomansuu kertoo, että kankaissa sidoksena käytetty puuvilla on ekologisesti tuotettu ja sertifioitu Turkissa.

 

– Hiilijalanjäljen vuoksi en halua käyttää Intiassa viljeltyä puuvillaa. Sataprosenttista nokkoslankaa ei vielä ole olemassa ja meidän käyttämässä langassa sidosaineena on luomupuuvillaa.

 

– Yrityksemme käyttää tuotteissaan kahta lankaa. Toisessa on 30 prosenttia nokkosta ja 70 prosenttia puuvillaa ja toisessa langassa puolet on puuvillaa, neljäsosa nokkosta ja toinen neljäsosa hamppua.

Kuoppamäki-Luomansuu kertoo, että puuvilla tuotetaan luomutilalla vastuullisesti.

 

– Olemme henkilökohtaisesti varmistaneet, että tilojen toimintaperiaatteet ovat linjassa eettisten tavoitteidemme kanssa.

 

Yrittäjä sanoo, että tiloilla ei käytetä lapsityövoimaa ja, että toimintaa ohjaavat ekologisen tuotannon käytännöt.

 

– Prosessia valvotaan jatkuvasti, emmekä tingi periaatteistamme säästääksemme kustannuksissa. Lopputuotteena syntyvä kangas on hengittävä, miellyttävän tuntuinen sekä täysin luonnollisista raaka-aineista valmistettu ja biohajoava.

 

Tällä hetkellä Knokkon Textiles Company Oy valmistaa kankaista ja langoista sisustustekstiilejä kuten vuodevaatteita ja asusteita.

 

– Materiaali on himmeäkiiltoista, silkkisen pehmeää ja rouheaa. Lakanoissa on lämmin nukkua, eivätkä ne valu päältä.

 

Kuoppamäki-Luomansuu haluaa kiittää YritysVihtiä ja Vihdin kuntaa.

 

– Ilman näiden toimijoiden apua tästä ei olisi tullut yhtään mitään. Erityisesti uusyritysneuvonnan Pertti Salovaara on ollut minulle ilmiömäinen apu.

 

Teksti: Annukka Vakkuri

Kuva: Sanya Saarinen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Arkistot