Nokkonen on varsikuitu

NOKKONEN

Vaikka Knokkon keskittyy teollisesti tuotettuihin tekstiileihin, haluan myös kertoa nokkosesta vähän muutakin. Nokkosella on hyviä ominaisuuksia ja niillä on ihan oma tärkeä paikkansa ekosysteemissä. Nokkosesta esimerkiksi on yllättävän paljon hyötyä kotipuutarhurille

 

RIKKARUOHO VAI EIKÖ SITTENKÄÄN?

Suurin osa pitää nokkosta melkeinpä sietämättömänä rikkaruohona, joka on parempi kitkeä juurineen pois. Nokkonen pistää ja ihoa kirvelee aika pitkään. Harmi vain, nokkosesta on aika vaikea päästä eroon. Juuret ovat pitkiä, eikä kasvi tarvitse kummoistakaan juurenpätkää kasvattaakseen uudet varret. Kohta on uudet kitkettävät pihapiirissä. Entä jos mietitään eri näkökulmasta? Nokkosella on nimittäin hyvä syy kasvaa melkein missä päin maailmaan vain. Enimmäkseen nokkosta kuitenkin tavataan Euroopassa.

 

TALVIKOTI JA LUOMURAVINNE

Nokkonen houkuttelee runsaasti erilaisia hyönteisiä, perhosia ja leppäkerttuja ja sitä myöden lintuja syömään liikoja hyönteisiä. Nokkonen tarjoaa suojaa ja ruokaa ensin hyönteisille ja sen myötä linnuille. Nokkonen on myös talvikoti joillekin hyönteisille, jotka siis majoittuvat nokkosen pinnalle talven ajaksi. Keväällä leppäkertut herkuttelevat näillä talvehtineilla hyönteisillä. Nokkosen pistoissakin on positiivisia vaikutuksia. Laiduneläimet eivät juurikaan syö nokkosia sen pistelyn vuoksi. Tämä ominaisuus ensinnäkin pitää huolen, ettei nokkosta syödä sukupuuttoon ja toisekseen hyönteisten pidempi elämä mahdollistuu pistelevän kasvin suojissa, jos ei lintu ehdi nokkaista suuhunsa. Syksyisin nokkonen kattaa ruokapöydän linnuille, kun siemenet kypsyvät.

Puutarhassa marjapensaiden keskellä kasvavat nokkoset vetävät pitkien juuriensa avulla syvemmältä maasta ravinteita marjapensaan hyödynnettäväksi. Annetaan siis nokkosen kasvaa siellä pensaiden keskellä! Nokkosesta voi myös valmistaa lisäravinteita puutarhan kasveille. Varret peitetään veteen ja odotellaan viikko pari. Tätä keitettä kaadellaan puutarhassa tarpeen mukaan.

 

JÄTÄ TILAA NOKKOSEN KASVAA

Koska nokkonen tarjoaa hyönteisille niin sille on hyvä järjestäää kotoa tai mökillä oma alue, missä se saa rauhassa kasvaa. Toki sieltä voi käydä napsimassa lehtiä ja siemeniä omaan käyttöön.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Arkistot