fbpx

Nokkoskuitu – eettisesti valmistettuja ekologisia kankaita

Knokkonin tavoite on lisätä erittäin korkealaatuisia, eettisesti valmistettujen ekologisten tekstiilien käyttöä tekstiiliteollisuudessa sekä tarjota lankoja ja kankaita myös kuluttajille, kotiompelun tarpeisiin. Materiaaleissa käytetään Saksassa viljeltyä nokkosta (urtica dioica) ja teollista kuituhamppua (cannabis sativa) ja turkkilaista sertifioitua ekologista luomupuuvillaa.


Knokkonin sivustolla mainitut nokkonen ja kuituhamppu ovat aina saksalaista alkuperää ja luomupuuvilla on turkkilaista. Nokkos- ja kuituhamppukuidut sekoitetaan ja kehrätään langaksi Saksassa.


Lankoja ja kankaita

Knokkon tarjoaa nokkos/luomupuuvillalankaa, sekä nokkos/kuituhamppu/luomupuuvillalankaa, sekä niistä valmistettuja kankaita jälleenmyyntiin, yrityksille jatkojalostukseen ja kuluttajille. Langan ja kankaiden lisäksi Knokkon tarjoaa valikoituja valmistuotteita, joita ovat vuodevaatteet, painopeitto ja huivi.


Eettisesti valmistettuja kankaita


Tervetuloa tutustumaan nokkosta ja kuituhamppua sisältävien ekolankojen ja kankaiden maailmaan!


Lyhyesti historiaa, kiinnostuneille

Nokkonen ja kuituhamppu ovat ikivanhoja, aikanaan laajasti käytettyjä tekstiilikuituja. Näiden upeiden varsikuitujen kukoistuskausi eli voimakkaana vielä 1700-luvulla. Kuituhamppu saavutti peräti maailman eniten käytetyimmän tekstiilikuidun aseman. Esimerkiksi purjeveneiden purjekankaita valmistettiin kuituhampusta. Nokkosta kuidutettiin Euroopassa useissa tehtaissa ja oli laajasti käytössä myös kuluttajien keskuudessa.


Kuninkaalliset suosivat kaikkein hienoimpia nokkoskuituja vaatteissaan ja kodin tekstiileissään, joiden käyttö muulta kansalta oli kielletty! Nokkoskuitu oli hyvin arvossa pidetty kuitu koko kansan keskuudessa. Ihmiset irrottivat kuitua käsin ja käyttivät sitä omiin tarkoituksiinsa erilaisissa tekstiileissä, köysissä ja säkeissä. Käyttöiän päätyttyä tuotteet purettiin ja kuidusta valmistettiin jotain muuta tekstiiliä. Nokkosen teollinen käsittelytaito alkoi kadota 1800-luvulla puuvillan vallattua markkinoita ja lopulta tietotaito katosi lähes kokonaan. Ekologisen nokkosen ja kuituhampun kuidutus ja nimenomaan niiden hienoimpien kuitujen irrotusmenetelmä on kehitetty uudelleen.


Nokkonen ja kuituhamppu viljellään Saksassa, jossa ne kasvavat ilman keinokastelua, kemikaaleja ja lannoitusta. Nokkonen ja kuituhamppu käsitellään kuiduiksi mekaanisesti uudella, innovatiivisella menetelmällä ilman kemikaaleja ja kokonaan ilman vettä. Menetelmällä saadaan varsien hienoimmat ydinkuidut eroteltua kasvin muista osista. Ydinkuidut ovat hyvin hienoja, silkkimäisiä ja niissä on himmeä kiilto.


Nokkosen ja kuituhampun ydinkuidut tarvitsevat tukikuidun, ja siksi Knokkonin tuotteissa on myös sertifioitua ekologista luomupuuvillaa. Knokkonin tuotteiden valmistukseen kulunut juomaveden käytön määrä on pienempi verrattuna pelkkään luomupuuvillaan. Koko tuotantoketjussa huomioidaan eettiset ja ympäristönäkökulmat. Lyhyet kuljetusmatkat pienentävät ympäristövaikutuksia.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Rekisteröitynyt käyttäjä

Kirjaudu omalle tilillesi käyttäjätunnuksella tai sähköpostiosoitteella.

Lue lisätietoja tietosuojakäytännöstä.

Uusi käyttäjä