NOKKOSET, PERUSTIN NIIDEN ANSIOSTA YRITYKSEN
Oli kesäinen päivä kesällä vuonna 2017. Etsin tietoa, miten basilikan saisi hyvin kasvamaan, kun ruudulla näkyy ruskea narukerä. Kuvatekstissä luki, että se oli maitohorsmaa. Yllätyin nähdessäni jotain noin erikoista narua. Kuvan alla oli kommentti, että nokkosestakin saa lankaa. Kävin poimimassa yhden tuollaisen viheliäisen rikkaruohon, tein sille ruumiinavauksen ja mietin ettei tämä pistelevä kasvi mitenkään muuttuisi langaksi. Heitin nokkosen takaisin luontoon ja jatkoin basilikan kasvatuksen parissa.
AIVOTYÖTÄ JA AJAMISTA
Nokkonen, urtica dioica, Suomessa oikealta nimeltä isonokkonen ei luovuttanut minun suhteeni. Se tuli uniin ja pisteli elämääni sinnikkäästi, Niinpä päätin tutustua pikaisesti nokkoseen kasvina. Nokkonen sai yhtäkkiä paljon tilaa puutarhassani ja arvostusta todella monipuolisena ja hyödyllisenä kasvina mitä syvemmin aiheeseen perehdyin. Onnistuin hankkimaan tutkimusaineiston nokkosen mahdollisuuksista tekstiilikuituna vuonna 2000 Suomessa tehdyn projektin, joka tutki nokkosta kuitukasvina, tutkimusmateriaalit tehden 1 000 kilometrin ajomatkan noutamaan tutkimusmateriaalit sekä näytteitä kuiduista, langoista ja kankaista. Olin haltioissani vaikkakaan en yhtään pitänyt protovaatteista, joiden tyyli oli niin ikivanha! No ei ihme, sillä ne oli valmistettu 17 vuotta aiemmin. Materiaaleissa kerrottiin viljellyistä nokkosista Euroopassa ja nokkosen jalostuksesta. Suomalaisen tutkimusmateriaalin lisäksi luin valtavan määrän tieteellistä tekstiä, tutkimuksia, biotaloutta, Euroopan historiaa, joita seurasi yhteydenotot oikeisiin ihmisiin. Mikään ei enää tuntunut ekologisemmalta kuin nokkoskuitu. Pääsin Saksaan tutustumaan uuteen teknologiaan, jonka avulla nimenomaan nokkonen ja hamppu saadaan teollisesti käsiteltyä upeaksi kuiduksi. Lisää keskusteluja, pohtimista ja päätöksiä ja pian huomaan selittäväni kädet ilmassa viuhtoen yrittäjyyskurssilla osallistujakunnan edessä liikeideastani liittyen eurooppalaiseen isonokkoseen ja hamppuun. Hetken hiljaisuuden jälkeen eräs opiskelukaveri sai sanottua, että kukas uskaltaa tämän jälkeen enää mennä kertomaan omasta ideastaan?
PKTEHOKASYRITYS OY
Aloittava yrittäjällä, jolla on innovatiivinen idea ja minulla todella oli, saattoi hakea Business Finlandin innovaatioseteliä. Setelin avulla sai hankittua konsultointia innovaation muuttamiseksi kannattavaksi yritystoiminnaksi. Kuulin sattumalta, että PKtehokasyritys Oy:n Leijalan Antti olisi tähän oikea henkilö. Etsin Antin käsiini ja pyysin apua sen enempää miettimättä. Koska tiesin, että nokkonen on itsepäinen kasvi, joka aiheuttaa päänvaivaa kaikessa mikä siihen liittyy ja sen maine suorastaan myrkyllinen, tarvitsin sopivaa apua tähän hankkeeseeni. Istuimme Antti Leijalan kanssa Excelin äärellä ja jo alkoi ruudukolle kehkeytyä strategia ja myyntisuunnitelma. Miten saada nokkosesta ensimmäisen mielikuvan mökin saunapolulla nilkkoja pistelevänä rikkaruohona vaihdettua kiinnostavaksi korkealaatuiseksi, silkkimäiseksi, erittäin hengittäväksi kuiduksi, joka luomupuuvillan seassa tekstiilituotteissa suorastaan vaatii lähempää tarkastelua.
EKOLOGISIA KANKAITA LÄHELTÄ
Kuituhamppu ja nokkonen kasvavat viljeltynä Saksassa ilman kastelua ja kemikaaleja. Vettä säästyy juomiseen ja kemikaalit jäävät hankkimatta. Ne käsitellään varsikuiduille varta vasten kehitetyllä uudella teollisella menetelmällä täysin mekaanisesti. Kävin tapaamassa kuidutusmenetelmän kehittäjän ja yrittäjän, kävin tehtaalla ja tapasin työntekijät. Minua ihmetytti kuulla, ettei vettä todella käytetä kuidutusprosessiin ollenkaan. Lopputulos on upea, pehmeä ja niin kaunis, puhdas kuitu. Juomavettä säästyy eikä kuidussa ole kemikaalijäämiä Hamppu- ja nokkoskuidut yhdistetään turkkilaiseen luomupuuvillaan ja kehrätään GOTS-sertifioiduksi langaksi ja kudotaan ekokankaiksi Knokkonille. Pelkkää luomupuuvillaa sisältäviä kankaita huomattavasti ekologisempia kankaita tästä lähialueelta, eikö olekin mahtavaa? Teollisesti tuotettuja ekologisia kankaita, joiden materiaalivirrat ovat kohtuullisen lyhyitä.
NOKKOSEN SUPERVOIMA ON PAINON ALLA
Kuituhamppu on oikein hengittävä kuitu ja siksi mukava päällä. Nokkonen taas on kaikkein hengittävin kaikista kasvikuiduista. Sen pitää päästä lähelle ihoa, todella lähelle. Kuulin ihan vahingossa painopeitoista ja sittemmin luin ruotsalaista yliopistossa tehtyä tutkimusta painopeiton positiivisista vaikutuksista. Tavanomaista peittoa aika paljon painavampi peitto vaikuttaa ihmisen syväpainetuntoon ja keho alkaa tuottaa serotoniinia. Entäs jos painopeitossa olisi nokkosta? Nokkonen buustaa painopeiton vaikutusta merkittävästi. Treenistä kipeän ja töistä kiireisen ihmisen apu, saisiko olla painopeitto nokkosilla? Joko mielikuva nokkosista saatiin muutettua?